You are currently viewing 6. Dagsutflykt i Fjärdhundraland – Enköpings parker, Lata Pigan och Pastor Spak i Vela.

6. Dagsutflykt i Fjärdhundraland – Enköpings parker, Lata Pigan och Pastor Spak i Vela.

Start vid Kaplanen, Kungsgatan 14. För bussgrupp 20-50 personer

  • Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna, ett stopp är Pastor Spaks park, som fått sitt namn efter prästen som gjorde sig känd som agitator för arbetarrörelsen. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.
Pastor Spak
Pastor Spaks park

I Drömparken vankas det lunch hos Happy Foodtruck som drivs av Helena. Hon tycker att bra ekologiska råvaror och närodlat betyder allt när det gäller mat. Här serveras ekologisk hamburgare med alla de godsaker som hör till. Naturligtvis finns vegetariskt alternativ.  Här får man njuta av härlig hamburgare, blomsterprakt, humlesurr och det förhoppningsvis vackra vädret. Alternativt äts lunchen på Restaurang Park Astoria.

Happy Foodtruck
Happy Foodtruck

Efter lunchen går färden ut på landsbygden mot Vela prästgård där Pastor Spak bodde och verkade i början av 1900-talet. Gruppen välkomnas här av Maggan som berättar om Pastor Spak och den spännande historien om de goda våfflorna. Gruppen delas på tre och roterar mellan olika stationer: 1. Lata Pigans vintagebutik, två byggnader fulla med vackra broderade linnedukar, porslin, hantverk, vintagekläder och designertyger och allt som behövs i ett bättre hem. 2. Miniutställning på temat textilt återbruk, informationstavlor om Pastor Spak och våfflornas härkomst från Lappland.    3. Eftermiddagskaffe med gott kaffebröd. Kaffet avnjuts i prästgårdens glasveranda eller trädgård.

Fakta:

  • Tidsåtgång: 6-7 timmar
  • Period juni-september
  • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken – I biblioteket, Vela prästgård.
  • Antal 20-50 personer
  • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad. Högtalare används.
  • Besök i vintagebutik, miniutställning, eftermiddagskaffe. med Lata pigans specialvåffla. Vid fler än 20 personer kommer gruppen att delas upp på två eller tre delar.  Toalett, servering och vissa butikslokaler är i markplan, andra utrymmen är en trappa upp.
  • Buss ingår ej.

Pris: 600  kr / person inkl moms.

Alternativ 1: Samma upplägg men lunch på Restaurang Astoria. 540 kr / person.

Alternativ 2: I stället för promenad i Enköpings parker går det att välja Parktåget, en guidad tur med minitåg. 630 kr / person.

Priserna är inklusive moms.

För mer information, offert eller bokning, tag kontakt. elisabet@pepparrotsstaden.se eller 070-831 03 81

Leave a Reply