You are currently viewing Dagsutflykt – Enköpings parker och besök hos Doktor Westerlund.

Dagsutflykt – Enköpings parker och besök hos Doktor Westerlund.

Guiden Elisabet tar dig med på en tur i det grönskande Enköping, lunchen äts på en fransk restaurang, tid finns att på egen hand upptäcka småstadens charm med shopping eller ännu mera trädgård. Guidning och fika hos Doktor Westerlund.

Start klockan 11.00 på Kaplanen. Elisabet berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare kom till stan, startade och drev igenom den omdaning som idag har blivit Enköpings stora turistattraktion. Hon berättar om hur växter kombineras för att skapa olika rum och miljöer. Om hur perenna växter används i stora ytor överallt i staden, i parker, i rondeller, längs gator och på torg. Promenaden går genom någon av de mindre fickparkerna och till någon av de större parkerna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad Piet Oudolf som är känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner. Hans mest kända verk förutom Drömparken i Enköping är, The Millenium Park i Chicago, The Battery Park och The High Line Park i New York.

Guidning med Elisabet

Mitt i Enköping finns ett stycke Frankrike i form av restaurangen Bistrot Bombance. Britt-Marie och Johan som driver restaurangen har tidigare drivit restaurang i Frankrike, här serveras fransk mat tillagad från grunden. Du ser själv ser hur kocken jobbar i köket.  Här väljer du från dagens rätt-menyn och sitter endera inne i restaurangen i härlig ombonad miljö eller vid vackert väder ute på gatuserveringen. Röd-och vitrutiga dukar och servering vid borden är det som gäller här. Mot en extra avgift kan du beställa in ett glas franskt vin till maten. Bon apetit!

Efter lunchen får du egen tid!

Du kan välja på att flanera runt i de vackra gröna miljöerna eller ut på stan för en liten shoppingrunda.

Runt Stora torget och på gatorna runt omkring finns många små personliga butiker. Det finns gott om tid för att besöka några utav dem. För allt i världen, missa inte Fröken Röd, Karin Sömmare, Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, Selma Jansson och Fabian Flinks Brödbod.

Karin Sömmare, butik med damkläder i naturmaterial
Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk

Väljer du att upptäcka mer av parkerna rekommenderas en tur ut på Åpromenaden, längs med Enköpingsån. Där får du uppleva hur mycket park-och trädgård som helst! Längs med promenadstråket finns 18 stycken idéträdgårdar. Här finns bland annat Trädgårdsmästarutbildningens Idéträdgårdar, med nytt tema för varje år. Det ena året mer spektakulärt än det andra. Här flödar det av unga trädgårdsmästarstudenters kreativitet! Längs med Åpromenaden finns också mycket offentlig konst.

15.00 Guidning på Westerlundska gården. Välkomna till Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund och hans familj. I detta hus levde och verkade han från 1876 till sin död 1924. Enköpingsdoktorn var välkänd i hela landet och även på många andra håll i världen. Han hade patienter från Norge och Finland såväl som Ryssland, Tyskland och många andra länder. Man hörde ryktas om doktorn som botade det som andra gick bet på, mycket för att han var en särdeles god diagnostiker och människokännare.

16.00 Eftermiddagskaffe i doktorns trädgård.

Westerlundska gården

Boka Dagsutflykt – Enköpings parker, lunch och besök på Westerlundska gården

Datum säsong 2024 17/7, 24/7, 31/7 och 7/8 med start klockan 11.00.

Pris: 670 kronor / person + bokningsavgift.

Tidsåtgång: cirka 6 timmar

  • Detta ingår:
  • Guidning i Enköpings parker
  • Lunch
  • Inträde och guidning på Westerlundska gården
  • Eftermiddagskaffe
  • Information och material som hjälper dig tillrätta i stan.

Boka via Bokaknappen ovan, ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

www.fjardhundraland.se

Leave a Reply