För grupper. 20-50 personer

Guidad tur med parktåget i Enköpings parker. Turen går med minitåg genom de flesta utav Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. I Drömparken görs ett stopp för att titta närmare på växtligheten, Drömparken är skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken

Turen med parktåget avslutas vi Restaurang Park Astoria där dagens lunch serveras.

Efter lunchen går färden med den egna bussen ut mot Bahcomuseet som ligger utanför stadskärnan.

Nya Bahcomuseet – ARVET FRÅN RÖRTÅNGENS OCH SKIFTNYCKELNS UPPFINNARE.

Upplev historien om vallpojken som blev en av sin tids stora uppfinnare inom verktyg och verkstad och som la grunden till att tusentals människor hade arbete i över ett århundrade. Än idag ser vi spår av Bahco, framförallt i Enköping men också i andra delar av världen.

J.P Johansson etablerade sig som företagare i Enköping i slutet av 1800-talet och la tillsammans med entreprenören B.A Hjorth grunden för ett företag som hela världen sedan skulle känna till. Det fick namnet Bahco. Deras mest kända uppfinningar kom att bli rörtången och skiftnyckeln. Men visste du att de fick över 100 andra patent hos patentverket? 

Vår guide Stig Lund berättar om dessa visionärer och om historien som satt sina spår både i Sverige och övriga världen.

Eftermiddagskaffe kan ordnas endera på någon av stadens kaféer eller som enklare fika på Bahcomuseet.

Tillägg: Förmiddagskaffe vid vackert väder i någon av parkerna innan start med parktåget eller på någon av stadens kaféer.

Vid fler än 30 personer delas gruppen upp på två turer med parktåget, detta kan då alterneras med besök på Enköpings museum eller shopping på stan.

Bahcomuseum.se – Vår historiahttps://bahcomuseum.se/

Fakta:
• Tidsåtgång: cirka 6-7 timmar
• WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen/Enköpings museum, Park Astoria och på Bahcomuseet. • Lunch
• Antal 20-50 personer.
• Guidning med parktåget i Enköpings parker. En plats för rullstol finns ombord på tåget. • Besök och guidning på Bahcomuseet.
• Eftermiddagskaffe.
• Buss ingår ej.

För mer information, priser och bokning, välkommen att ta kontakt!

Elisabet Lind, tel 070-831 03 81 eller elisabet@pepparrotsstaden,se

Trädgårdsresa med det första stoppet på Hambytantens torparträdgård.

Hambytantens torparträdgård

En gammal trädgård som har väckts till liv. Här samsas ätbart tillsammans med prydnadsväxter. Gamla ihåliga träd har sparats, buskar har föryngrats och nya planteringar har tagit plats. Här samsar friväxande och yvigt i kombination med ansat och uppstyrt. Här får du träffa Eva Gustafsson, hon driver företaget Hard Working Woman, och det är precis vad hon är, en driftig och hårt arbetande kvinna. Dels jobbar hon med trädgårdsskötsel i olika former men driver också en snickeriverksamhet med tillverkning av trädgårdsrelaterade snickerier i egen design. Eva visar sin trädgård och sitt snickeri och berättar på sitt glada och positiva sätt om sina verksamheter. Hos Eva, Hambytanten serveras också förmiddagskaffet i den trivsamma trädgården. (Vid regn i snickerilokalen)

Hard Working Woman Eva Gustafsson

Färden går sedan vidare till Enköping och till den lilla med charmiga trädgård-och hantverksbutiken Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk. Här möts man av Elisabet och Lena. Elisabet Lind har tidigare varit anställd på Parkenheten på Enköpings kommun och där jobbat som guide i parkerna i många år. Lena Månsson är trädgårdsförfattare och den som startade och drev Yrkeshögskolans Trädgårdsmåstarutbildning i många år. Båda trädgårdsbönorna avslutar sina trädgårdskarriärer med att tillsammans driva butik i Enköping. I butiken finns bland annat ett sortiment av trädgårdsredskap och beskärningsverktyg av hög kvalitet. Beroende på säsong, Runåbergs ekologiska fröer, dahliaknölar, perenner, (enköpingsperenner bland annat), om hösten blomsterlök direktimporterat från Holland. Här finns också hantverksmässigt tillverkade trädgårdsprydnader.

Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, Lena Månsson och Elisabet Lind

Dags för den guidade turen i Enköpings parker. Det är Elisabet Lind som tar med gruppen genom staden och parkerna. Hon berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och man får höra talas om växter, design, skötsel och underhåll och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken

I Drömparken står Happy Foodtruck som drivs av Helena. Hon tycker att bra ekologiska råvaror och närodlat betyder allt när det gäller mat. Här serveras ekologisk hamburgare med alla de godsaker som hör till. Som alternativ finns färgglada sallader av råvaror från lokala odlare. Naturligtvis finns också vegetariskt alternativ. Här får man njuta av härlig mat, blomsterprakt, humlesurr och det förhoppningsvis vackra vädret. Vid regn ordnas lunchen på annat sätt.

På eftermiddagen går färden ut till Härnevi plantskola, ”plantskolan på landet” – ett familjeföretag som drivs av Karl-Åke och Margaretha. Miljön vid Härnevi plantskola är mysig och trevligt gammaldags med gamla växthus och en familjär känsla. Här finns ett brett sortiment av sommarblommor, perenner, buskar och träd men även en presentbod med smått och gott – ätbart från småskalig produktion. Här går det fint att shoppa både det ena och det andra till sin trädgård.

Innan hemfärd – eftermiddagskaffe i Kaffestugan på landet, i anslutning till plantskolan finns en mysig röd stuga där det serveras hembakt bröd och gott kaffe.

Fakta

 • Tidsåtgång: ca 7-8 timmar
 • WC- finns vid ankomst på Hambytantens torparträdgård, vid Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk – på Turistinformationen, i Drömparken och på Härnevi plantskola.
 • Antal 20-40 personer
 • Besök och visning på Hambytantens torparträdgård inklusive snickeri.
 • Förmiddagskaffe
 • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad.
 • Lunch hos Happy Foodtruck i Drömparken.
 • Besök på handelsträdgården, Härnevi plantskola
 • Eftermiddagskaffe.
 • Buss ingår ej.

Tag kontakt för offert.

För mer information, offert eller bokning kontakta Elisabet Lind E-post: elisabet@pepparrotsstaden.se eller telefon 070-831 03 81

Medlem i Fjärdhundraland

En trädgårdsresa i tiden! Med hållbarhet i fokus och med inriktning att inte slösa på på våra resurser. Man kan odla MED naturen i stället för att tygla den till varje pris. I Enköpings offentliga parker har man sedan 30 år tillbaka använt sig av en metod för att slippa slänga mängder av lökar och växter varje år som traditionellt är vanligt i kommunala sammanhang. I Enköpings parker låter man träd, buskar, perenner och lökväxter växa tillsammans i en bland-och flerskiktsplantering, lite mer som naturen själv. Likadant gör Lia Starälv i Solkulla matskog. Träd, buskar och perenna grönsaker samsas i samma planteringar. Här växer fruktträd, bärbuskar, valnöt och hassel och som markskikt många olika sorters ätbara perenner.

Dagen börjar med besök i en liten men charmig butik i centrala Enköping, Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, här tar Lena och Elisabet emot.  Detta besök kan om så önskas kombineras med kaffe och kaka på stående fot.

Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden Elisabet berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter och design men också om “enköpingskonceptet” som innebär att man på ett hållbart sätt arbetar med marktäckande perenner i stora ytor och anlägger “bland-och flerskiktsplanteringar” som innehåller både träd, buskar, perenner och lökväxter i samma plantering. Turen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken
Drömparken i augusti, med höga blommande perenner.

Färden går vidare ut i Fjärdhundraland mot Kulla och Solkulla matskog. Där tar Lia Starälv emot och serverar lunch bestående av vegetarisk gryta baserad på rotfrukter och perenna grönsaker från närområdet och Solkulla, till det serveras skogsträdgårdssallad och bröd från Sussies Gårdsbageri. Kaffe/te på maten. Maten tillagas och serveras utomhus. Vid dåligt väder finns möjlighet att äta inomhus.

Efter lunchen följer visning av matskogen, Lia berättar om sin matskog och hur hon arbetar med den. Hon delar med sig av sina erfarenheter och rika kunskaper på ett mycket inspirerande sätt och du får lära dig hur mycket som helst om matskogsodling och om alla dessa växter som går att använda som mat.

Solkulla matskog

Lia har tidigare under 9 år drivit Café Samt i Enköping, en ekologisk restaurang med inriktning på växtbaserad mat. Lia är uppvuxen i en biodynamisk handelsträdgård i Sörmland. Hon brinner för att odla och laga hälsosam mat och arrangerar kurser i odling, skörd, hälsa och matlagning för enskilda och små grupper.

Solkulla matskog är en skogsträdgård i etableringsfasen, inriktningen är att inspirera mindre gårdar och privatpersoner att avsätta en liten del av sin tomt till att odla matskog och perenna grönsaker. De perenna grönsakerna ger en längre odlingssäsong och ger naturen hjälp med mångfalden som skapas. Här odlas även de grönsaker som används i kursverksamheten. Med denna form av odling tar man extra hänsyn till platsens förutsättningar och jobbar utifrån dem. Målet är att få balans i odlingen så att så lite skötsel som möjligt behövs. En skogsträdgård kan vara så mycket. Som alla trädgårdar blir den en del av livet och speglar just den som odlar, i det här fallet Lia Starälv.

Fakta:

 • Tidsåtgång: ca 7-8 timmar
 • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen, i Drömparken, Solkulla matskog.
 • Antal 20-40 personer
 • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad. Högtalare används
 • Lunch – vegetarisk gryta, med sallad och bröd från Sussies gårdsbageri, kaffe på maten.
 • Besök och guidning på Solkulla matskog.
 • Buss ingår ej.

Tillägg om så önskas:

 • Kaffe/te och smörgås / bulle på stående fot vid ankomst.
 • Eftermiddagskaffe med bulle/kaka.
 • Besök på Tuna Trädgård – handelsträdgård belägen inte långt från Solkulla. Tillägg i tid 30-60 minuter.

Tag kontakt för offert.

För mer information, offert eller bokning kontakta Elisabet Lind E-post: elisabet@pepparrotsstaden.se eller telefon 070-831 03 81

Medlem i Fjärdhundraland

Dagen börjar med besök i en liten men charmig butik, Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, här tar Lena och Elisabet emot.  Detta besök kan om så önskas kombineras med kaffe och kaka på stående fot.

Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden Elisabet berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Turen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken

Lunch: I Drömparken står Happy Foodtruck som drivs av Helena. Hon tycker att bra ekologiska råvaror och närodlat betyder allt när det gäller mat. Här serveras ekologisk hamburgare med alla de godsaker som hör till. Som alternativ finns färgglada sallader av råvaror från lokala odlare. Naturligtvis finns också vegetariskt alternativ.  Här får man njuta av härlig mat, blomsterprakt, humlesurr och det förhoppningsvis vackra vädret.

Happy Foodtruck
Happy Foodtruck serverar härlig hamburgare i Drömparken

Efter lunchen går färden söderut mot Vallby.  Här kommer vi till ”An angel in my home” där Mari tar emot. Mari är inredningsfotograf och bloggare, hon har skapat en romantisk svensk cottagegarden med hundratals olika rosor, klematis och pioner. Här finns även många rabatter med gammaldags mormorsperenner. Trädgården är indelad i flera olika trädgårdsrum som åtskiljs av portaler med klängväxter och häckar. Det finns även en stor köksträdgård med ett växthus samt cuttinggarden och en örtagård. Trädgårdens paradnummer är två stora buskrosor – Constance Spry som leder in till en muromgärdad uteplats. Här finns även många andra sittplatser att slå sig ner på och njuta av en fika. Anlagda grusytor och blomställningar fungerar som rumsindelare. Innan färden går vidare serverar Mari eftermiddagskaffe med tilltugg.

An Angel in my home – Privat rosenträdgård

Sista stoppet blir på Tuna Trädgård, en handelsträdgård som odlar och säljer sommarblommor, kryddor, grönsaksplantor och perenner. Utöver det som odlas finns i sortimentet även rosor, klätterväxter, prydnadsträd, prydnadsbuskar, rhododendron och ett urval barrväxter, fruktträd och bärbuskar. Här tar familjen Jerpdal emot, trädgårdsmästare sedan flera generationer.

Tuna Trädgård

Fakta:

 • Tidsåtgång: ca 7-8 timmar
 • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken, i Vallby och på Tuna Trädgård.
 • Antal 20-50 personer
 • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad. Högtalare används
 • Besök och eftermiddagskaffe vid ”An Angel in my home” Vallby.
 • Besök och shopping på Tuna trädgård.
 • Buss ingår ej.

Tillägg: Kaffe och kaka/smörgås vid ankomst.

Tillägg: Stopp vid Stora Rickebyhällen, Boglösa hällristningsområde.  Alldeles intill färdvägen ligger landets näst största hällristningsområde.

Tag kontakt för offert.

För mer information, offert eller bokning kontakta Elisabet Lind E-post: elisabet@pepparrotsstaden.se eller telefon 070-831 03 81

Fjärdhundraland
Medlem i Fjärdhundraland

Dagen börjar med besök i en liten men charmig butik, Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, här tar Lena och Elisabet emot.  Detta besök kan om så önskas kombineras med kaffe och kaka på stående fot.

Pepparrotsstadens trädgård & hantverk

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden Elisabet berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Turen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken
Drömparken i augusti, med höga blommande perenner.
 • Lunchalternativ 1: I Drömparken står Happy Foodtruck som drivs av Helena. Hon tycker att bra ekologiska råvaror och närodlat betyder allt när det gäller mat. Här serveras ekologisk hamburgare med alla de godsaker som hör till. Naturligtvis finns vegetariskt alternativ.  Här får man njuta av härlig hamburgare, blomsterprakt, humlesurr och det förhoppningsvis vackra vädret.
 • Lunchalternativ 2: Restaurang Park Astoria serverar klassisk svensk husmanskost som de själva säger – lagad med kärlek. Här används närproducerade råvaror och i princip alltid svenskt kött. Förutom varmrätt ingår vatten, sallad, bröd, kaffe och kaka.
Pias trädgård

Efter lunchen går färden norrut mot Rotbrunna och Härnevi. Där väntar besök hos två privata trädgårdar som ligger alldeles intill varandra.  Lövåsa trädgård – Trädgården är indelad i olika rum avgränsade av avenbokshäckar. Färg och form spelar huvudrollen här. Framför huset samsas vita, silvriga och blekgula toner, utanför verandan mörkt vinröda toner tillsammans med rosa och i de nedre delarna av trädgården går perenner och rosor över i mer blå toner. I trädgården finns ett stort träväxthus och en köksträdgård omgiven av en gammal stenruin.  Pias trädgård – En lummig och romantisk trädgård med perenner och rosor. Här kan du njuta av vackra ormbunkar och gräs men även ovanliga buskar och träd. I trädgården finns en damm med guldfiskar och i trädgården bor även både höns och bin. På husets södra gavel står ett växthus av gamla fönster med golv av handslaget tegel. Köksträdgården ramas in av en klippt bokhäck.

Lövåsa trädgård

Lisa och Pia tar själva emot och berättar om sina trädgårdar. Båda trädgårdarna är helt fantastiska på sina olika sätt och väl värda ett besök. Eftermiddagskaffet serveras hemma hos Lisa och Pia.

Pias trädgård

Sista stoppet blir på Härnevi plantskola, ”plantskolan på landet” – ett familjeföretag som drivs av Karl-Åke och Margaretha. Här finns ett brett sortiment av sommarblommor, perenner, buskar och träd men även en presentbod med smått och gott – ätbart från småskalig produktion.

Härnevi plantskola

Fakta:

 • Tidsåtgång: ca 7 timmar
 • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken, i Rotbrunna och på Härnevi plantskola.
 • Antal 20-50 personer
 • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad. Högtalare används
 • Besök, guidning och eftermiddagskaffe vid två privata trädgårdar.
 • Besök på Härnevi plantskola
 • Buss ingår ej.

Alternativ 1: Lunch utomhus i Drömparken, hos Happy Foodtruck.

Alternativ 2. Lunch på Park Astoria.

Tillägg: Kaffe och kaka/smörgås vid ankomst.

Tag kontakt för offert.

För mera information, offert eller bokning, maila: elisabet@pepparrotsstaden.se eller ring 070-831 03 81

Fjärdhundraland
Medlem i Fjärdhundraland

För grupper 20-50 personer

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken

Lunchen äts på Restaurang Park Astoria.

Egen tid på stan – för shopping, flanera i parker eller kanske ta en glass på Stora Torget.

På eftermiddagen – Besök och guidning på Westerlundska gården. Välkomna till Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund och hans familj. I detta hus levde och verkade han från 1876 till sin död 1924. Doktorn var välkänd i hela landet och även på många andra håll i världen. Han hade patienter från Norge och Finland såväl som Ryssland, Tyskland och många andra länder. Man hörde ryktas om doktorn som botade det som andra gick bet på, mycket för att han var en särdeles god diagnostiker och människokännare.

Eftermiddagskaffe på någon av stadens kaféer.

Fakta:
• Tidsåtgång: cirka 6 timmar
• WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen, Park Astoria och på Westerlundska gården
• Antal 20-50 personer
• Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad.
• Vid fler än 25 personer, delas gruppen på två vid Westerlundska gården, hälften dricker kaffe och hälften får guidad tur i doktorns hem och mottagning. Trappor finns.
• Ingår- shoppingkarta och parkkarta till hjälp vid egna tiden på stan.
• Eftermiddagskaffe.
• Buss ingår ej.

Pris: 480 kr / person

För mer information, priser och bokning, välkommen att ta kontakt!

Elisabet Lind, tel 070-831 03 81 eller elisabet@pepparrotsstaden,se

Fjärdhundraland
Medlem i Fjärdhundraland

För grupper 20-40 personer

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Efter guidningen i Enköpings parker går färden norrut i det vackra landskapet mot Fjärdhundraland och Landsberga gårdsbutik. Där vankas det lunch där råvarorna i första hand kommer ifrån den egna gården.

Landsberga gårdsbutik

På Landsberga mals mjöl i egen stenkvarn av spannmål som odlas på åkrarna runt gården. I beteshagar finns också nöjda utehönor som bor i ett modernt hönshus med tillhörande äggpackeri. Du kan själv se utehönorna, på smittsäkert avstånd, när de går fritt och pickar i sin stora hönsgård. Den är belägen på andra sidan landsvägen från gårdsbutiken sett.

Efter lunchen finns det gott om tid att njuta av miljön på Landsberga och handla i gårdsbutiken. Här finns närproducerade köttprodukter, korvar, ägg och charkuterier, ett rikt urval av mejeriprodukter, ostar, marmelader, mjöl, saft och sylt, knäckebröd samt säsongens grönsaker, choklad och bakverk. Även hantverk. Allt är producerat i trakten.

Eftermiddagskaffet serveras i spannmålsmagasinet, det goda kaffebrödet är naturligtvis är bakat av gårdens egna produkter.

Fakta:
• Tidsåtgång: 6-7 timmar
• WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken – I biblioteket, Landsberga gård.
• Antal 20-45 personer
• Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad.
• Lunch och shopping på Landsberga gård.
• Eftermiddagskaffe,
• Buss ingår ej.

Tillägg: I stället för guidning till fots i Enköpings parker kan du välja parktåget, en guidad tur med minitåg genom de flesta parkerna.

Tillägg: På Landsberga kan man välja till guidning eller föredrag av lantbrukaren själv, Per Sandqvist. Han berättar då om gården och verksamheten. Det går att välja inriktning – tex närproducerade livsmedel, gårdens historia med fyra generationer eller om Uppländsk matkultur.

I kvarnen stenmals spannmålet från åkrarna till mjöl. Per berättar om sin gård som brukats av familjen i många generationer. Under besöket finns möjlighet att handla i gårdsbutiken.

För bussgrupper, tag kontakt för offert.

Ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

Fjärdhundraland
Medlem i Fjärdhundraland

Start vid Kaplanen, Kungsgatan 14. För bussgrupp 20-50 personer.

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken
Drömparken i augusti, med höga blommande perenner.

Efter besöket i Enköpings parker går färden vidare söderut i det vackra landskapet söder om Enköping mot Grönsöö slott. Här serveras det lunch i Brännvinsbränneriet. Lunchen består av gravlax med hovmästarsallad, grönsallad, smör och bröd, lättöl eller vatten. Kaffe och kaka.

Efter lunchen blir det guidad tur i slottet eller slottsparken av en representant ur familjen von Ehrenheim. Väljer man slottsvisning får man uppleva en alltmer ovanlig, sammanhållen samling av antikviteter i sin rätta miljö. Man får höra berättelsen om familjen von Ehrenheim som bor på slottet, om samlingarna, om platsen och hur familjen jobbar med park, utställningar, lantbruk och fruktodling. Vid parkguidning visas slottsparken, kinesiska lusthuset och blomstergården. Vid slottsvisning ingår entré till utställningar och en skriven guide till parken. Det finns gott om tid att själv flanera runt i parken, besöka utställningarna eller för shopping i slottsbutiken.

Fakta:

 • Period maj-september
 • Tidsåtgång: Cirka 6 timmar
 • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken – I biblioteket, Grönsöö slott.
 • Antal 20-50 personer
 • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad, man kommer fram med rullstol och rullator.
 • Besök, lunch och guidning på Grönsöö slott. Vid fler än 25 personer kommer guidningen att delas upp på två omgångar. OBS! Trappa till övre våningen i slottet. Mer info på www.gronsoo.se.
 • Specialkost måste beställas i förväg.
 • Buss ingår ej.

Välj paket med olika guidningar på Grönsöö:

Kort slottsvisning 30 minuter.  

Lång slottsvisning 60 minuter.

Parkvisning Grönsöö slott 45 minuter.

Tillägg: eftermiddagskaffe, kaffe/te och kaka.

Tag kontakt för offert

För mer information, offert eller bokning: kontakt Elisabet Lind, tel: 070-831 03 81, eller

E:post elisabet@pepparrotsstaden.se

Start vid Kaplanen, Kungsgatan 14. För grupper 20-50 personer.

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken

Färden går mot Ekolsunds slott.

Lunchen serveras på Ekolsunds värdshus. Ett gammalt anrikt hus från 1700-talet som varit värdshus och posthus i alla tider.

Efter lunchen, en kort promenad upp till själva slottet. Det är det enda privatägda kungliga slottet i vårt land. Den mest namnkunnige slottsherren är Gustav III som fick slottet i faddergåva. Ekolsunds slott var Gustav III:s hemvist under kronprinstiden. Möjligheten att här leva ett undanskymt liv gjorde Gustav III till en stor älskare av Ekolsund. Historien om detta och mycket mer presenteras under rundvandringen.
Möjlighet finns att flanera runt i slottsparken med dess arboretum.

Eftermiddagskaffe med slottsbakad kaka innan färden går hemåt.

Fakta:

Period maj – september
• Tidsåtgång: ca 6 timmar
• WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken – I biblioteket och
på Ekolsunds slott.
• Antal 20-50 personer
• Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är
tillgänglighetsanpassad. Högtalare används
• Besök, lunch och guidning på Ekolsunds slott. I slottet finns trappor. Vid fler än 25 personer
kommer guidningen att delas upp på två omgångar.
• Eftermiddagskaffe.
• Buss ingår ej.

Tag kontakt för offert.

För mer information och bokning kontakta Elisabet Lind, tel: 070-831 03 81,

eller E:post elisabet@pepparrotsstaden.se

Guiderna Elisabet och Eva tar dig med på en spännande, informativ och lustfylld promenad i de centrala delarna av Enköping. Berättelserna om Enköpings berömda parker och stadens långa, spännande historia varvas. Promenaden går genom de äldre delarna där stan växte fram under tidig medeltid, Eva berättar om hur människor levde här från medeltid och framåt och om hur staden utvecklades på grund av handel, klosterverksamhet, pepparrotsodling och hur Enköping sattes på kartan på grund av en skiftnyckel.
Elisabet berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare kom till stan, startade och drev igenom den omdaning som idag har blivit Enköpings stora turistattraktion. Hon berättar om hur perenner, buskar, träd och lökväxter kombineras för att skapa olika rum och miljöer. Om hur perenna växter används i stora ytor överallt i staden, i parker, i rondeller, i refuger, längs gator och på torg.
Promenaden är 1½ km, tar 1½ – 2 timmar och går i lugn takt, avslutas i Drömparken. Start på Kaplanen intill Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk och Enköpings museum och turistinformation. Avgift 150 kronor/person, Välkommen!

Drömparken juli

Datum 2024, 2/6, 3/8 och och 22/9 Start klockan 14.00 vid Kaplanen, utanför Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk.

Välkommen önskar Elisabet Lind och Eva Wrede

Eva Wrede
Eva Wrede
Elisabet Lind
Elisabet Lind
Fjärdhundraland
www.fjardhundraland.se
Medlem i Fjärdhundraland

Guiden Elisabet berättar hur Enköpings parker har växt fram och blivit stadens stora turistattraktion. Du får höra om hur växter kombineras för att skapa rum och miljöer. Om hur perenna växter används i stora ytor överallt i staden, i parker, i rondeller, längs gator och på torg. Promenaden går genom några av de mindre fickparkerna och till någon större park. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner. Guidningen tar cirka 1,5 timme. Promenaden är mellan 1 – 1½ km lång och går i lugn takt. Högtalare används.Start på Kaplanen intill Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk och Enköpings museum och turistinformation.

Drömparken
Drömparken i augusti, med höga blommande perenner.

Datum 17/7, 24/7, 31/7 och 7/8 med start klockan 11 vid Kaplanen.

Anmälan via bokaknappen eller till elisabet@pepparrotsstaden.se eller 070-831 03 81. Avgift 100 kronor/person, betalas på plats kontant eller med swish.

Välkommen! 

Fjärdhundraland
http://www.fjardhundraland.se Medlem i Fjärdhundraland

Dagsutflykt till Enköping för bussgrupp. 20-50 personer

Start på Kaplanen Rådhusgatan 2.

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Guidning i Enköpings parker
Elisabet Lind guidar i Enköpings parker

Lunchen äts utomhus i Drömparken hos Happy Foodtruck som serverar ekologisk hamburgare med alla de godsaker som hör till, tillagade av råvaror från närområdet. Som alternativ finns vegetarisk hamburgare och en asiatisk sallad.  Dryck och kaffe på maten ingår.

Happy Foodtruck

Efter lunchen – egen tid. Välj mellan att flanera runt i de vackra gröna miljöerna eller gå ut på stan för en liten shoppingrunda. Runt Stora torget och på gatorna runt omkring finns många små personliga butiker. Det finns gott om tid för att besöka några utav dem.  För den som väljer att uppleva mer av parkerna rekommenderas en tur ut på Åpromenaden, längs med Enköpingsån. Där kan man uppleva hur mycket park-och trädgård som helst!

Karin Sömmare
Karin Sömmare, butik med damkläder i naturmaterial.

Besök och guidning på Enköpings museum som är inrymt i ett av stadens äldsta hus.  Innanför de tjocka stenväggarna finns fina och intressanta utställningar om Enköpings historia, med föremål och miljöer från svunna tider. Samlingarna sträcker sig ända från sten och bronsålder till långt in på 1900-talet. Inne i byggnaden finns också Enköpings turistinformation med en egen liten shop.

Eftermiddagskaffe på Walthers kaffebar. Längs med gågatan vid nedre Kungsgatan ligger kaféet där dagen avslutas med kaffe och bulle eller kaka.

Enköpings museum
Enköpings museum och turistinformation.

Fakta

 • Tidsåtgång: 6 timmar
 • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken – I biblioteket, på museet, och på Café Samt.
 • Antal 20-50 personer
 • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad, man kommer fram med rullstol och rullator.
 • Högtalare används vid guidningen utomhus.
 • Vid regn arrangeras lunchen på annat sätt.

Detta ingår:

 • Guidning i Enköpings parker
 • Lunch utomhus
 • Besök och guidning på Enköpings museum
 • Eftermiddagskaffe
 • Informationsmaterial för att hitta runt under egna tiden.

För bussgrupper, tag kontakt för offert.

Ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

Fjärdhundraland
http://www.fjardhundraland.seMedlem i Fjärdhundraland

Guiden Elisabet tar dig med på en tur i det grönskande Enköping, lunchen äts på en fransk restaurang, tid finns att på egen hand upptäcka småstadens charm med shopping eller ännu mera trädgård. Guidning och fika hos Doktor Westerlund.

Start klockan 11.00 på Kaplanen. Elisabet berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare kom till stan, startade och drev igenom den omdaning som idag har blivit Enköpings stora turistattraktion. Hon berättar om hur växter kombineras för att skapa olika rum och miljöer. Om hur perenna växter används i stora ytor överallt i staden, i parker, i rondeller, längs gator och på torg. Promenaden går genom någon av de mindre fickparkerna och till någon av de större parkerna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad Piet Oudolf som är känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner. Hans mest kända verk förutom Drömparken i Enköping är, The Millenium Park i Chicago, The Battery Park och The High Line Park i New York.

Guidning med Elisabet

Mitt i Enköping finns ett stycke Frankrike i form av restaurangen Bistrot Bombance. Britt-Marie och Johan som driver restaurangen har tidigare drivit restaurang i Frankrike, här serveras fransk mat tillagad från grunden. Du ser själv ser hur kocken jobbar i köket.  Här väljer du från dagens rätt-menyn och sitter endera inne i restaurangen i härlig ombonad miljö eller vid vackert väder ute på gatuserveringen. Röd-och vitrutiga dukar och servering vid borden är det som gäller här. Mot en extra avgift kan du beställa in ett glas franskt vin till maten. Bon apetit!

Efter lunchen får du egen tid!

Du kan välja på att flanera runt i de vackra gröna miljöerna eller ut på stan för en liten shoppingrunda.

Runt Stora torget och på gatorna runt omkring finns många små personliga butiker. Det finns gott om tid för att besöka några utav dem. För allt i världen, missa inte Fröken Röd, Karin Sömmare, Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, Selma Jansson och Fabian Flinks Brödbod.

Karin Sömmare, butik med damkläder i naturmaterial
Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk

Väljer du att upptäcka mer av parkerna rekommenderas en tur ut på Åpromenaden, längs med Enköpingsån. Där får du uppleva hur mycket park-och trädgård som helst! Längs med promenadstråket finns 18 stycken idéträdgårdar. Här finns bland annat Trädgårdsmästarutbildningens Idéträdgårdar, med nytt tema för varje år. Det ena året mer spektakulärt än det andra. Här flödar det av unga trädgårdsmästarstudenters kreativitet! Längs med Åpromenaden finns också mycket offentlig konst.

15.00 Guidning på Westerlundska gården. Välkomna till Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund och hans familj. I detta hus levde och verkade han från 1876 till sin död 1924. Enköpingsdoktorn var välkänd i hela landet och även på många andra håll i världen. Han hade patienter från Norge och Finland såväl som Ryssland, Tyskland och många andra länder. Man hörde ryktas om doktorn som botade det som andra gick bet på, mycket för att han var en särdeles god diagnostiker och människokännare.

16.00 Eftermiddagskaffe i doktorns trädgård.

Westerlundska gården

Boka Dagsutflykt – Enköpings parker, lunch och besök på Westerlundska gården

Datum säsong 2024 17/7, 24/7, 31/7 och 7/8 med start klockan 11.00.

Pris: 670 kronor / person + bokningsavgift.

Tidsåtgång: cirka 6 timmar

 • Detta ingår:
 • Guidning i Enköpings parker
 • Lunch
 • Inträde och guidning på Westerlundska gården
 • Eftermiddagskaffe
 • Information och material som hjälper dig tillrätta i stan.

Boka via Bokaknappen ovan, ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

www.fjardhundraland.se

Vandring i de centrala delarna av Enköping tillsammans med kunnig och erfaren guide. Du får uppleva både fickparker, små gröna oaser insprängda i stadsmiljön och större parker med yppiga perennplanteringar. Drömparken är alltid den stora höjdpunkten.

Enköpings parker

Enköpings parker har växt fram under de senaste 30 åren och är ett resultat av en innovativ stadsträdgårds-mästares verk. Parkerna har alla olika karaktär, det gemensamma är att   perenna växter används i stora ytor. Tillsammans med buskar, träd ger de dig upplevelser av färger, former och förändring. Även i rondeller och på gator och torg används högvuxna och frodiga växter, hela stan känns inbäddad i grönska. Mest känd är Drömparken, skapad av världsberömde  holländaren Piet Oudolf.

När? Beroende på årstid visar parkerna upp sina olika skepnader.

Välj om du vill uppleva vårens lökflor och   magnolia i mängder, sommarens prunkande blomning  eller höstens färgfyrverkeri bland buskar och träd.

Magnolia om våren

Hur? Guidningen går genom några av stadens närmare 20 parker. Beroende på årstid och önskemål lägger vi turen så att den passar just din grupp. Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad. Guidningen kan kombineras med lunch eller kaffe på någon av serveringarna som finns i närheten.

Höst på Fisktorget

Boka för grupp – Guidning i Enköpings parker

 • Vandring i lugn takt, cirka 1-1,5 kilometer
 • Tidsåtgång 1-1,5 timme
 • Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad
 • Högtalare används

Pris: 80 kronor / person, dock lägst 1600 kronor.

Detta ingår:

 • Guidning med erfaren guide genom 4-6 parker i centrala Enköping.
 • Information och material som hjälper dig tillrätta i stan.

För mer information och bokning, ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

http://www.fjardhundraland.se

Vandring i de centrala och äldsta delarna av Enköping tillsammans med guiderna Elisabet Lind och Eva Wrede. Du får uppleva både de berömda parkerna och höra berättelsen om Enköpings långa historia.

Enköpings parker

Enköpings parker har växt fram under de senaste 30 åren och är ett resultat av en innovativ stadsträdgårdsmästares verk. Parkerna har alla olika karaktär, det gemensamma är att perenna växter används i stora ytor, tillsammans med buskar, träd ger de dig upplevelser av färger, former och förändring. Även i rondeller och på gator och torg används högvuxna och frodiga växter, hela stan känns inbäddad i grönska. Mest känd är Drömparken, skapad av världsberömde holländaren Piet Oudolf. Beroende på årstid visar parkerna upp sina olika skepnader.

Välj om du vill uppleva vårens lökflor och magnolia i mängder, sommarens prunkande blomning eller höstens färgfyrverkeri bland buskar och träd.

Drömparken i augusti

Enköpings historia

Namnet Enköping finns nämnt i ett dokument som skrevs redan på 1160-talet. Nya fakta som kan kopplas till den medeltida livsmiljön har framkommit efter de senaste arkeologiska utgrävningarna på 2010-talet. Handel, kyrklig verksamhet och stadsnära odling har bidragit till stadens utveckling genom seklerna. Hantverk och industrier har också skapat möjlighet för människor att bo och verka här. Stadsbränder påverkade stadens utseende, inte minst den sista år 1799.

Spåren av den intressanta historien finns ännu kvar och under vandringen kommer du att få möta och höra talas om en del av dem.

Enköpings museum – Gamla rådhuset

Guider

Elisabet Lind
Eva Wrede

Boka för grupp – Grönskande parker och stadens historia

 • Vandring i lugn takt för grupp,  cirka 1 -1,5 km
 • Tidsåtgång: cirka 1,5 – 2 tim. 
 • Hela sträckan är tillgänglighets-anpassad.                                                          
 • Vi använder högtalare.
 • Pris: 120 kronor / person, dock lägst 2400 kronor inkl moms.

Detta ingår:

 • Guidning med erfarna guider i de äldsta delarna i stan och genom några av de centrala parkerna.
 • Information och material som hjälper dig tillrätta i stan.

För mer information och bokning, ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

www.fjardhundraland