Åktur med parktåget genom stad och parker, sitt bekvämt i vårt nya fina tåg och upplev många utav Enköpings parker. Besök på Enköpings museum, lunch, egen tid på stan med shopping, och eftermiddagskaffe.

Tid: Nya tider kommer våren 2023

Dagen börjar med samling på Kaplanen där Elisabet från Trädgårdsturism i Enköping tar emot och går igenom dagens program. Dagen börjar med en god lunch!

11.30 Mitt i Enköping finns ett stycke Frankrike!

Det är i form av en  liten genuin restaurang som heter Bistrot Bombance. Det är här du äter din lunch.  Ägarna Britt-Marie och Johan har tidigare drivit restaurang i Frankrike. Här serveras fransk mat tillagad från grunden. Du ser själv ser hur kocken jobbar i köket.

Här väljer du från dagens rätt-menyn och sitter endera inne i restaurangens ombonade miljö eller vid vackert väder ute på gatuserveringen. Röd-och vit rutiga dukar och servering vid borden är det som gäller här. Mot en extra avgift kan du beställa in ett glas franskt vin till maten eller välja något annat från menyn. Bon apetit!

Bistrot Bombance

13.00 Tur med parktåget. Turen går genom staden, smidigt och bekvämt kommer du att se och uppleva de flesta utav  parkerna. Guiden  berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare kom till stan, startade och drev igenom den omdaning som idag har blivit Enköpings stora turistattraktion. Du får höra berättas om hur växter kombineras för att skapa olika rum och miljöer. Om hur perenna växter används i stora ytor överallt i staden, i parker, i rondeller, längs gator och på torg.  Den mest kända parken är Drömparken ,  skapad Piet Oudolf, känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner. Hans mest kända verk förutom Drömparken i Enköping är, The Millenium Park i Chicago, The Battery Park och The High Line Park i New York.

Efter tågturen har du egen tid! Du kan välja på att flanera runt i de vackra gröna miljöerna, besöka Enköpings museum eller fortsätta på stan för en liten shoppingrunda.

                                      

Enköpings museum
Enköpings museum

På Enköpings museum får du uppleva och lära dig mycket om Enköpings långa och spännande historia. Allt ifrån sten-och bronsålder ända fram till industrialismens inträde i staden. Under sommaren 2022 visas dessutom en mycket vacker och intressant utställning om dopklänningar genom tiderna.

 

Eftermiddagskaffet bestämmer du själv när du vill ha. Det  avnjuter du inne på gården hos Rum 35 A där du kliver rätt in i en liten trädgård, en oas i centrala Enköping. Här finns också en liten inredningsbutik med ett brett sortiment av inredning, prylar, presenter för hem och trädgård.

Rum 35 A

Fröken Röd och Karin Sömmare är två populära butiker som ligger bredvid varandra på Kungsgatan. Du får inte missa någon utav dem!

Fröken Röd, spännande butik med inredning och design.
Karin Sömmare
Karin Sömmare, butik med damkläder i naturmaterial.

Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk är den lilla butiken  där du hittar trädgårdsredskap av god kvalitet och hantverk från trakten. Där träffar du Enköpings trädgårdsprofiler Lena Månsson och Elisabet Lind.

Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk

Boka Dagsutflykt – Tur med parktåget, lunch, egen tid på stan med shopping, museibesök och eftermiddagskaffe.

Tid: Nya tider kommer våren 2023.

Pris: 675 kronor / person.

Tidsåtgång: cirka 5-6 timmar

 • Detta ingår:
 • Guidad tur med parktåget i Enköpings parker
 • Lunch
 • Besök på Enköpings museum
 • Eftermiddagskaffe
 • Information och material som hjälper dig tillrätta i stan.

Boka via Bokaknappen ovan, eller ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

Fjärdhundraland
Medlem i Fjärdhundraland

Dagen börjar med besök i en liten men charmig butik, Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, här tar Lena och Elisabet emot.  Detta besök kan om så önskas kombineras med kaffe och kaka på stående fot.

Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden Elisabet berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Turen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken

Lunch: I Drömparken står Happy Foodtruck som drivs av Helena. Hon tycker att bra ekologiska råvaror och närodlat betyder allt när det gäller mat. Här serveras ekologisk hamburgare med alla de godsaker som hör till. Som alternativ finns färgglada sallader av råvaror från lokala odlare. Naturligtvis finns också vegetariskt alternativ.  Här får man njuta av härlig mat, blomsterprakt, humlesurr och det förhoppningsvis vackra vädret.

Happy Foodtruck
Happy Foodtruck serverar härlig hamburgare i Drömparken

Efter lunchen går färden söderut mot Vallby.  Här kommer vi till ”An angel in my home” där Mari tar emot. Mari är inredningsfotograf och bloggare, hon har skapat en romantisk svensk cottagegarden med hundratals olika rosor, klematis och pioner. Här finns även många rabatter med gammaldags mormorsperenner. Trädgården är indelad i flera olika trädgårdsrum som åtskiljs av portaler med klängväxter och häckar. Det finns även en stor köksträdgård med ett växthus samt cuttinggarden och en örtagård. Trädgårdens paradnummer är två stora buskrosor – Constance Spry som leder in till en muromgärdad uteplats. Här finns även många andra sittplatser att slå sig ner på och njuta av en fika. Anlagda grusytor och blomställningar fungerar som rumsindelare. Innan färden går vidare serverar Mari eftermiddagskaffe med tilltugg.

An Angel in my home – Privat rosenträdgård

Sista stoppet blir på Tuna Trädgård, en handelsträdgård som odlar och säljer sommarblommor, kryddor, grönsaksplantor och perenner. Utöver det som odlas finns i sortimentet även rosor, klätterväxter, prydnadsträd, prydnadsbuskar, rhododendron och ett urval barrväxter, fruktträd och bärbuskar. Här tar familjen Jerpdal emot, trädgårdsmästare sedan flera generationer.

Tuna Trädgård

Fakta:

 • Tidsåtgång: ca 7-8 timmar
 • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken, i Vallby och på Tuna Trädgård.
 • Antal 20-50 personer
 • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad. Högtalare används
 • Besök och eftermiddagskaffe vid ”An Angel in my home” Vallby.
 • Besök och shopping på Tuna trädgård.
 • Buss ingår ej.

Pris: 520 kr / person

Tillägg: Kaffe och kaka/smörgås vid ankomst. Från 70 kr/person.

Tillägg: Stopp vid Stora Rickebyhällen, Boglösa hällristningsområde.  Alldeles intill färdvägen ligger landets näst största hällristningsområde. Stopp och guidning 50 kr/person, enbart stopp, ingen kostnad men ett tillägg på ca 30 minuter i tid.

Priserna är inkl moms.

För mer information, offert eller bokning kontakta Elisabet Lind E-post: elisabet@pepparrotsstaden.se eller telefon 070-831 03 81

Fjärdhundraland
Medlem i Fjärdhundraland

Dagen börjar med besök i en liten men charmig butik, Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, här tar Lena och Elisabet emot.  Detta besök kan om så önskas kombineras med kaffe och kaka på stående fot.

Pepparrotsstadens trädgård & hantverk

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden Elisabet berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Turen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken
Drömparken i augusti, med höga blommande perenner.
 • Lunchalternativ 1: I Drömparken står Happy Foodtruck som drivs av Helena. Hon tycker att bra ekologiska råvaror och närodlat betyder allt när det gäller mat. Här serveras ekologisk hamburgare med alla de godsaker som hör till. Naturligtvis finns vegetariskt alternativ.  Här får man njuta av härlig hamburgare, blomsterprakt, humlesurr och det förhoppningsvis vackra vädret.
 • Lunchalternativ 2: Restaurang Park Astoria serverar klassisk svensk husmanskost som de själva säger – lagad med kärlek. Här används närproducerade råvaror och i princip alltid svenskt kött. Förutom varmrätt ingår vatten, sallad, bröd, kaffe och kaka.
Pias trädgård

Efter lunchen går färden norrut mot Rotbrunna och Härnevi. Där väntar besök hos två privata trädgårdar som ligger alldeles intill varandra.  Lövåsa trädgård – Trädgården är indelad i olika rum avgränsade av avenbokshäckar. Färg och form spelar huvudrollen här. Framför huset samsas vita, silvriga och blekgula toner, utanför verandan mörkt vinröda toner tillsammans med rosa och i de nedre delarna av trädgården går perenner och rosor över i mer blå toner. I trädgården finns ett stort träväxthus och en köksträdgård omgiven av en gammal stenruin.  Pias trädgård – En lummig och romantisk trädgård med perenner och rosor. Här kan du njuta av vackra ormbunkar och gräs men även ovanliga buskar och träd. I trädgården finns en damm med guldfiskar och i trädgården bor även både höns och bin. På husets södra gavel står ett växthus av gamla fönster med golv av handslaget tegel. Köksträdgården ramas in av en klippt bokhäck.

Lövåsa trädgård

Lisa och Pia tar själva emot och berättar om sina trädgårdar. Båda trädgårdarna är helt fantastiska på sina olika sätt och väl värda ett besök. Eftermiddagskaffet serveras hemma hos Lisa och Pia.

Pias trädgård

Sista stoppet blir på Härnevi plantskola, ”plantskolan på landet” – ett familjeföretag som drivs av Karl-Åke och Margaretha. Här finns ett brett sortiment av sommarblommor, perenner, buskar och träd men även en presentbod med smått och gott – ätbart från småskalig produktion.

Härnevi plantskola

Fakta:

 • Tidsåtgång: ca 7 timmar
 • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken, i Rotbrunna och på Härnevi plantskola.
 • Antal 20-50 personer
 • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad. Högtalare används
 • Besök, guidning och eftermiddagskaffe vid två privata trädgårdar.
 • Besök på Härnevi plantskola
 • Buss ingår ej.

Alternativ 1: Lunch utomhus i Drömparken, hos Happy Foodtruck. Pris: 520 kr / person.

Alternativ 2. Lunch på Park Astoria- Pris 450 kr / person.

Tillägg: Kaffe och kaka/smörgås vid ankomst. Från 70 kr/person.

Priserna är inkl moms.

För mera information, offert eller bokning, maila: elisabet@pepparrotsstaden.se eller ring 070-831 03 81

Fjärdhundraland
Medlem i Fjärdhundraland

För grupper 20-50 personer

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken

Lunchen äts på Restaurang Park Astoria.

Egen tid på stan – för shopping, flanera i parker eller kanske ta en glass på Stora Torget.

På eftermiddagen – Besök och guidning på Westerlundska gården. Välkomna till Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund och hans familj. I detta hus levde och verkade han från 1876 till sin död 1924. Doktorn var välkänd i hela landet och även på många andra håll i världen. Han hade patienter från Norge och Finland såväl som Ryssland, Tyskland och många andra länder. Man hörde ryktas om doktorn som botade det som andra gick bet på, mycket för att han var en särdeles god diagnostiker och människokännare.

Eftermiddagskaffe på någon av stadens kaféer.

Fakta:
• Tidsåtgång: cirka 6 timmar
• WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen, Park Astoria och på Westerlundska gården
• Antal 20-50 personer
• Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad.
• Vid fler än 25 personer, delas gruppen på två vid Westerlundska gården, hälften dricker kaffe och hälften får guidad tur i doktorns hem och mottagning. Trappor finns.
• Ingår- shoppingkarta och parkkarta till hjälp vid egna tiden på stan.
• Eftermiddagskaffe.
• Buss ingår ej.

För mer information, priser och bokning, välkommen att ta kontakt!

Elisabet Lind, tel 070-831 03 81 eller elisabet@pepparrotsstaden,se

Fjärdhundraland
Medlem i Fjärdhundraland

För grupper 20-40 personer

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Efter guidningen i Enköpings parker går färden norrut i det vackra landskapet mot Fjärdhundraland och Landsberga gårdsbutik. Där vankas det lunch där råvarorna i första hand kommer ifrån den egna gården.

Landsberga gårdsbutik

På Landsberga mals mjöl i egen stenkvarn av spannmål som odlas på åkrarna runt gården. I beteshagar finns också nöjda utehönor som bor i ett modernt hönshus med tillhörande äggpackeri. Du kan själv se utehönorna, på smittsäkert avstånd, när de går fritt och pickar i sin stora hönsgård. Den är belägen på andra sidan landsvägen från gårdsbutiken sett.

Efter lunchen finns det gott om tid att njuta av miljön på Landsberga och handla i gårdsbutiken. Här finns närproducerade köttprodukter, korvar, ägg och charkuterier, ett rikt urval av mejeriprodukter, ostar, marmelader, mjöl, saft och sylt, knäckebröd samt säsongens grönsaker, choklad och bakverk. Även hantverk. Allt är producerat i trakten.

Eftermiddagskaffet serveras i spannmålsmagasinet, det goda kaffebrödet är naturligtvis är bakat av gårdens egna produkter.

Fakta:
• Tidsåtgång: 6-7 timmar
• WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken – I biblioteket, Landsberga gård.
• Antal 20-45 personer
• Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad.
• Lunch och shopping på Landsberga gård.
• Eftermiddagskaffe,
• Buss ingår ej.

Tillägg: I stället för guidning till fots i Enköpings parker kan du välja parktåget, en guidad tur med minitåg genom de flesta parkerna.

Tillägg: På Landsberga kan man välja till guidning eller föredrag av lantbrukaren själv, Per Sandqvist. Han berättar då om gården och verksamheten. Det går att välja inriktning – tex närproducerade livsmedel, gårdens historia med fyra generationer eller om Uppländsk matkultur.

I kvarnen stenmals spannmålet från åkrarna till mjöl. Per berättar om sin gård som brukats av familjen i många generationer. Under besöket finns möjlighet att handla i gårdsbutiken.

För bussgrupper, tag kontakt för offert.

Ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

Fjärdhundraland
Medlem i Fjärdhundraland

Start vid Kaplanen, Kungsgatan 14. För bussgrupp 20-50 personer

 • Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna, ett stopp är Pastor Spaks park, som fått sitt namn efter prästen som gjorde sig känd som agitator för arbetarrörelsen. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.
Pastor Spak
Pastor Spaks park

I Drömparken vankas det lunch hos Happy Foodtruck som drivs av Helena. Hon tycker att bra ekologiska råvaror och närodlat betyder allt när det gäller mat. Här serveras ekologisk hamburgare med alla de godsaker som hör till. Naturligtvis finns vegetariskt alternativ.  Här får man njuta av härlig hamburgare, blomsterprakt, humlesurr och det förhoppningsvis vackra vädret.

Happy Foodtruck
Happy Foodtruck

Efter lunchen går färden ut på landsbygden mot Vela prästgård där Pastor Spak bodde och verkade i början av 1900-talet. Gruppen välkomnas här av Maggan och Matlinah som berättar om Pastor Spak och den spännande historien om de goda våfflorna. Gruppen delas på tre och roterar mellan olika stationer: 1. Lata Pigans vintagebutik, två byggnader fulla med vackra broderade linnedukar, porslin, hantverk, vintagekläder och designertyger och allt som behövs i ett bättre hem. 2. Miniutställning på temat textilt återbruk, informationstavlor om Pastor Spak och våfflornas härkomst från Lappland.    3. Eftermiddagskaffe med matiga nygräddade frasvåfflor gjorda på äkta smör, grädde och solenergi. Till våfflorna serveras nyvispad färsk grädde med hemlagad jordgubbs-eller hjortronsylt. Kaffet avnjuts i prästgårdens glasveranda eller trädgård.

Fakta:

 • Tidsåtgång: 6-7 timmar
 • Period maj-september
 • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken – I biblioteket, Vela prästgård.
 • Antal 20-50 personer
 • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad. Högtalare används.
 • Besök i vintagebutik, miniutställning, eftermiddagskaffe. Vid fler än 20 personer kommer gruppen att delas upp på två eller tre delar.  Toalett, servering och vissa butikslokaler är i markplan, andra utrymmen är en trappa upp.
 • Buss ingår ej.

Pris: 575  kr / person inkl moms.

Alternativ 1: Samma upplägg men lunch på Restaurang Astoria 500 kr / person inkl moms

Alternativ 2: I stället för promenad i Enköpings parker går det att välja Parktåget, en guidad tur med minitåg. 595 kr / person inkl moms.

Start vid Kaplanen, Kungsgatan 14. För bussgrupp 20-50 personer.

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken
Drömparken i augusti, med höga blommande perenner.

Efter besöket i Enköpings parker går färden vidare söderut i det vackra landskapet söder om Enköping mot Grönsöö slott. Här serveras det lunch i Brännvinsbränneriet. Lunchen består av gravlax med hovmästarsallad, grönsallad, smör och bröd, lättöl eller vatten. Kaffe och kaka.

Efter lunchen blir det guidad tur i slottet eller slottsparken av en representant ur familjen von Ehrenheim. Väljer man slottsvisning får man uppleva en alltmer ovanlig, sammanhållen samling av antikviteter i sin rätta miljö. Man får höra berättelsen om familjen von Ehrenheim som bor på slottet, om samlingarna, om platsen och hur familjen jobbar med park, utställningar, lantbruk och fruktodling. Vid parkguidning visas slottsparken, kinesiska lusthuset och blomstergården. Vid slottsvisning ingår entré till utställningar och en skriven guide till parken. Det finns gott om tid att själv flanera runt i parken, besöka utställningarna eller för shopping i slottsbutiken.

Fakta:

 • Period maj-september
 • Tidsåtgång: Cirka 6 timmar
 • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken – I biblioteket, Grönsöö slott.
 • Antal 20-50 personer
 • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad, man kommer fram med rullstol och rullator.
 • Besök, lunch och guidning på Grönsöö slott. Vid fler än 25 personer kommer guidningen att delas upp på två omgångar. OBS! Trappa till övre våningen i slottet. Mer info på www.gronsoo.se.
 • Specialkost måste beställas i förväg.
 • Buss ingår ej.

Välj mellan

Kort slottsvisning 30 minuter.   Pris: 575 kr / person inkl moms.

Lång slottsvisning 60 minuter. Pris 650 kr / person inkl moms.

Parkvisning Grönsöö slott 45 minuter. Pris 475 kr / person inkl moms.

Önskas eftermiddagskaffe, kaffe/te och kaka. Tillägg: pris 90 kr / person inkl moms.

För mer information och bokning: kontakt Elisabet Lind, tel: 070-831 03 81, eller

E:post elisabet@pepparrotsstaden.se

Start vid Kaplanen, Kungsgatan 14. För grupper 20-50 personer.

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken

Färden går mot Ekolsunds slott.

Lunchen serveras på Ekolsunds värdshus. Ett gammalt anrikt hus från 1700-talet som varit värdshus och posthus i alla tider.

Efter lunchen, en kort promenad upp till själva slottet. Det är det enda privatägda kungliga slottet i vårt land. Den mest namnkunnige slottsherren är Gustav III som fick slottet i faddergåva. Ekolsunds slott var Gustav III:s hemvist under kronprinstiden. Möjligheten att här leva ett undanskymt liv gjorde Gustav III till en stor älskare av Ekolsund. Historien om detta och mycket mer presenteras under rundvandringen.
Möjlighet finns att flanera runt i slottsparken med dess arboretum.

Eftermiddagskaffe med slottsbakad kaka innan färden går hemåt.

Fakta:

Period maj – september
• Tidsåtgång: ca 6 timmar
• WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken – I biblioteket och
på Ekolsunds slott.
• Antal 20-50 personer
• Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är
tillgänglighetsanpassad. Högtalare används
• Besök, lunch och guidning på Ekolsunds slott. I slottet finns trappor. Vid fler än 25 personer
kommer guidningen att delas upp på två omgångar.
• Eftermiddagskaffe.
• Buss ingår ej.

Pris: 780 kr / person inkl moms.

För mer information och bokning kontakta Elisabet Lind, tel: 070-831 03 81,

eller E:post elisabet@pepparrotsstaden.se

Guiden Elisabet berättar hur Enköpings parker har växt fram och blivit stadens stora turistattraktion. Du får höra om hur växter kombineras för att skapa rum och miljöer. Om hur perenna växter används i stora ytor överallt i staden, i parker, i rondeller, längs gator och på torg. Promenaden går genom några av de mindre fickparkerna och till någon större park. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner. Promenaden är mellan 1 – 1½ km lång och går i lugn takt. Högtalare används.Start på Kaplanen intill Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk och Enköpings museum och turistinformation.

Drömparken
Drömparken i augusti, med höga blommande perenner.

Guidningar slut för säsongen. Nya tider kommer våren 2023. Välkommen då!

Anmälan via bokaknappen eller till elisabet@pepparrotsstaden.se eller 070-831 03 81. Vi följer folkhälsomyndighetens riktlinjer som gäller för tillfället. Avgift 100 kronor/person, betalas på plats kontant eller med swish.

Välkommen! 

Fjärdhundraland
http://www.fjardhundraland.se Medlem i Fjärdhundraland

Dagsutflykt till Enköping för bussgrupp. 20-50 personer

Start på Kaplanen Rådhusgatan 2.

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter, design och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Guidning i Enköpings parker
Elisabet Lind guidar i Enköpings parker

Lunchen äts utomhus i Drömparken hos Happy Foodtruck som serverar ekologisk hamburgare med alla de godsaker som hör till, tillagade av råvaror från närområdet. Som alternativ finns vegetarisk hamburgare och en asiatisk sallad.  Dryck och kaffe på maten ingår.

Happy Foodtruck

Efter lunchen – egen tid. Välj mellan att flanera runt i de vackra gröna miljöerna eller gå ut på stan för en liten shoppingrunda. Runt Stora torget och på gatorna runt omkring finns många små personliga butiker. Det finns gott om tid för att besöka några utav dem.  För den som väljer att uppleva mer av parkerna rekommenderas en tur ut på Åpromenaden, längs med Enköpingsån. Där kan man uppleva hur mycket park-och trädgård som helst!

Karin Sömmare
Karin Sömmare, butik med damkläder i naturmaterial.

Besök och guidning på Enköpings museum som är inrymt i ett av stadens äldsta hus.  Innanför de tjocka stenväggarna finns fina och intressanta utställningar om Enköpings historia, med föremål och miljöer från svunna tider. Samlingarna sträcker sig ända från sten och bronsålder till långt in på 1900-talet. Inne i byggnaden finns också Enköpings turistinformation med en egen liten shop.

Eftermiddagskaffe på Café Samt. Intill museet ligger det lilla kaféet där dagen avslutas med kaffe och bulle eller kaka.

Enköpings museum
Enköpings museum och turistinformation.

Fakta

 • Tidsåtgång: 6 timmar
 • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen. I Drömparken – I biblioteket, på museet, och på Café Samt.
 • Antal 20-50 personer
 • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad, man kommer fram med rullstol och rullator.
 • Högtalare används vid guidningen utomhus.
 • Vid regn arrangeras lunchen på annat sätt.

Detta ingår:

 • Guidning i Enköpings parker
 • Lunch utomhus
 • Besök och guidning på Enköpings museum
 • Eftermiddagskaffe
 • Informationsmaterial för att hitta runt under egna tiden.

Vi följer restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Samlar inte fler personer än tillåtet, tillhandahåller handsprit och håller avstånd.

För bussgrupper, tag kontakt för offert.

Ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

Fjärdhundraland
http://www.fjardhundraland.seMedlem i Fjärdhundraland

Guiden Elisabet tar dig med på en tur i det grönskande Enköping, lunchen äts på en fransk restaurang, tid finns att på egen hand upptäcka småstadens charm med shopping eller ännu mera trädgård. Guidning och fika hos Doktor Westerlund.

Start klockan 11.00 på Kaplanen. Elisabet berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare kom till stan, startade och drev igenom den omdaning som idag har blivit Enköpings stora turistattraktion. Hon berättar om hur växter kombineras för att skapa olika rum och miljöer. Om hur perenna växter används i stora ytor överallt i staden, i parker, i rondeller, längs gator och på torg. Promenaden går genom någon av de mindre fickparkerna och till någon av de större parkerna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad Piet Oudolf som är känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner. Hans mest kända verk förutom Drömparken i Enköping är, The Millenium Park i Chicago, The Battery Park och The High Line Park i New York.

Guidning med Elisabet

Mitt i Enköping finns ett stycke Frankrike i form av restaurangen Bistrot Bombance. Britt-Marie och Johan som driver restaurangen har tidigare drivit restaurang i Frankrike, här serveras fransk mat tillagad från grunden. Du ser själv ser hur kocken jobbar i köket.  Här väljer du från dagens rätt-menyn och sitter endera inne i restaurangen i härlig ombonad miljö eller vid vackert väder ute på gatuserveringen. Röd-och vitrutiga dukar och servering vid borden är det som gäller här. Mot en extra avgift kan du beställa in ett glas franskt vin till maten. Bon apetit!

Efter lunchen får du egen tid!

Du kan välja på att flanera runt i de vackra gröna miljöerna eller ta dig upp på stan igen för en liten shoppingrunda.

Runt Stora torget och på gatorna runt omkring finns många små personliga butiker. Det finns gott om tid för att besöka några utav dem. För allt i världen, missa inte Fröken Röd, Karin Sömmare, Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, Delikatessbutiken SMAK och Fabian Flinks Brödbod.

Karin Sömmare, butik med damkläder i naturmaterial
Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk

Väljer du att upptäcka mer av parkerna rekommenderas en tur ut på Åpromenaden, längs med Enköpingsån. Där får du uppleva hur mycket park-och trädgård som helst! Längs med promenadstråket finns 18 stycken idéträdgårdar. Här finns bland annat Trädgårdsmästarutbildningens Idéträdgårdar, med nytt tema för varje år. Det ena året mer spektakulärt än det andra. Här flödar det av unga trädgårdsmästarstudenters kreativitet! Längs med Åpromenaden finns också mycket offentlig konst.

15.00 Guidning på Westerlundska gården. Välkomna till Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund och hans familj. I detta hus levde och verkade han från 1876 till sin död 1924. Enköpingsdoktorn var välkänd i hela landet och även på många andra håll i världen. Han hade patienter från Norge och Finland såväl som Ryssland, Tyskland och många andra länder. Man hörde ryktas om doktorn som botade det som andra gick bet på, mycket för att han var en särdeles god diagnostiker och människokännare.

16.00 Eftermiddagskaffe i doktorns trädgård.

Westerlundska gården

Boka Dagsutflykt – Enköpings parker, lunch och besök på Westerlundska gården

Tider: Onsdagar 13/7, 27/7, 3/8, 10/8 klockan 11.00 – 17.00

Pris: 650 kronor / person.

Tidsåtgång: cirka 6 timmar

 • Detta ingår:
 • Guidning i Enköpings parker
 • Lunch
 • Inträde och guidning på Westerlundska gården
 • Eftermiddagskaffe
 • Information och material som hjälper dig tillrätta i stan.

Coronainformation

Vi följer restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Samlar inte fler personer än tillåtet, tillhandahåller handsprit och håller avstånd.

Boka via Bokaknappen ovan, ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

www.fjardhundraland.se

Vandring i de centrala delarna av Enköping tillsammans med kunnig och erfaren guide. Du får uppleva både fickparker, små gröna oaser insprängda i stadsmiljön och större parker med yppiga perennplanteringar. Drömparken är alltid den stora höjdpunkten.

Enköpings parker

Enköpings parker har växt fram under de senaste 30 åren och är ett resultat av en innovativ stadsträdgårds-mästares verk. Parkerna har alla olika karaktär, det gemensamma är att   perenna växter används i stora ytor. Tillsammans med buskar, träd ger de dig upplevelser av färger, former och förändring. Även i rondeller och på gator och torg används högvuxna och frodiga växter, hela stan känns inbäddad i grönska. Mest känd är Drömparken, skapad av världsberömde  holländaren Piet Oudolf.

När? Beroende på årstid visar parkerna upp sina olika skepnader.

Välj om du vill uppleva vårens lökflor och   magnolia i mängder, sommarens prunkande blomning  eller höstens färgfyrverkeri bland buskar och träd.

Magnolia om våren

Hur? Guidningen går genom några av stadens närmare 20 parker. Beroende på årstid och önskemål lägger vi turen så att den passar just din grupp. Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad. Guidningen kan kombineras med lunch eller kaffe på någon av serveringarna som finns i närheten.

Höst på Fisktorget

Boka för grupp – Guidning i Enköpings parker

 • Vandring i lugn takt, cirka 1-1,5 kilometer
 • Tidsåtgång 1-1,5 timme
 • Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad
 • Högtalare används

Pris: 80 kronor / person, dock lägst 1600 kronor.

Detta ingår:

 • Guidning med erfaren guide genom 4-6 parker i centrala Enköping.
 • Information och material som hjälper dig tillrätta i stan.

Coronainformation

Vi följer restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Samlar inte fler personer än tillåtet, tillhandahåller handsprit och håller avstånd.

För mer information och bokning, ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

http://www.fjardhundraland.se