You are currently viewing Trädgårdsresa – Hambytantens torparträdgård – Enköpings parker – Härnevi plantskola. För grupper 20-40 personer. Dagsutflykt.

Trädgårdsresa – Hambytantens torparträdgård – Enköpings parker – Härnevi plantskola. För grupper 20-40 personer. Dagsutflykt.

Trädgårdsresa med det första stoppet på Hambytantens torparträdgård.

Hambytantens torparträdgård

En gammal trädgård som har väckts till liv. Här samsas ätbart tillsammans med prydnadsväxter. Gamla ihåliga träd har sparats, buskar har föryngrats och nya planteringar har tagit plats. Här samsar friväxande och yvigt i kombination med ansat och uppstyrt. Här får du träffa Eva Gustafsson, hon driver företaget Hard Working Woman, och det är precis vad hon är, en driftig och hårt arbetande kvinna. Dels jobbar hon med trädgårdsskötsel i olika former men driver också en snickeriverksamhet med tillverkning av trädgårdsrelaterade snickerier i egen design. Eva visar sin trädgård och sitt snickeri och berättar på sitt glada och positiva sätt om sina verksamheter. Hos Eva, Hambytanten serveras också förmiddagskaffet i den trivsamma trädgården. (Vid regn i snickerilokalen)

Hard Working Woman Eva Gustafsson

Färden går sedan vidare till Enköping och till den lilla med charmiga trädgård-och hantverksbutiken Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk. Här möts man av Elisabet och Lena. Elisabet Lind har tidigare varit anställd på Parkenheten på Enköpings kommun och där jobbat som guide i parkerna i många år. Lena Månsson är trädgårdsförfattare och den som startade och drev Yrkeshögskolans Trädgårdsmåstarutbildning i många år. Båda trädgårdsbönorna avslutar sina trädgårdskarriärer med att tillsammans driva butik i Enköping. I butiken finns bland annat ett sortiment av trädgårdsredskap och beskärningsverktyg av hög kvalitet. Beroende på säsong, Runåbergs ekologiska fröer, dahliaknölar, perenner, (enköpingsperenner bland annat), om hösten blomsterlök direktimporterat från Holland. Här finns också hantverksmässigt tillverkade trädgårdsprydnader.

Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, Lena Månsson och Elisabet Lind

Dags för den guidade turen i Enköpings parker. Det är Elisabet Lind som tar med gruppen genom staden och parkerna. Hon berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och man får höra talas om växter, design, skötsel och underhåll och det som är karaktäristiskt på de olika platserna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken

I Drömparken står Happy Foodtruck som drivs av Helena. Hon tycker att bra ekologiska råvaror och närodlat betyder allt när det gäller mat. Här serveras ekologisk hamburgare med alla de godsaker som hör till. Som alternativ finns färgglada sallader av råvaror från lokala odlare. Naturligtvis finns också vegetariskt alternativ. Här får man njuta av härlig mat, blomsterprakt, humlesurr och det förhoppningsvis vackra vädret. Vid regn ordnas lunchen på annat sätt.

På eftermiddagen går färden ut till Härnevi plantskola, ”plantskolan på landet” – ett familjeföretag som drivs av Karl-Åke och Margaretha. Miljön vid Härnevi plantskola är mysig och trevligt gammaldags med gamla växthus och en familjär känsla. Här finns ett brett sortiment av sommarblommor, perenner, buskar och träd men även en presentbod med smått och gott – ätbart från småskalig produktion. Här går det fint att shoppa både det ena och det andra till sin trädgård.

Innan hemfärd – eftermiddagskaffe i Kaffestugan på landet, i anslutning till plantskolan finns en mysig röd stuga där det serveras hembakt bröd och gott kaffe.

Fakta

  • Tidsåtgång: ca 7-8 timmar
  • WC- finns vid ankomst på Hambytantens torparträdgård, vid Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk – på Turistinformationen, i Drömparken och på Härnevi plantskola.
  • Antal 20-40 personer
  • Besök och visning på Hambytantens torparträdgård inklusive snickeri.
  • Förmiddagskaffe
  • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad.
  • Lunch hos Happy Foodtruck i Drömparken.
  • Besök på handelsträdgården, Härnevi plantskola
  • Eftermiddagskaffe.
  • Buss ingår ej.

Tag kontakt för offert.

För mer information, offert eller bokning kontakta Elisabet Lind E-post: elisabet@pepparrotsstaden.se eller telefon 070-831 03 81

Medlem i Fjärdhundraland

Leave a Reply