You are currently viewing Trädgårdsresa – Enköpings parker – Solkulla matskog. För grupper 20-40 personer. Dagsutflykt.

Trädgårdsresa – Enköpings parker – Solkulla matskog. För grupper 20-40 personer. Dagsutflykt.

En trädgårdsresa i tiden! Med hållbarhet i fokus och med inriktning att inte slösa på på våra resurser. Man kan odla MED naturen i stället för att tygla den till varje pris. I Enköpings offentliga parker har man sedan 30 år tillbaka använt sig av en metod för att slippa slänga mängder av lökar och växter varje år som traditionellt är vanligt i kommunala sammanhang. I Enköpings parker låter man träd, buskar, perenner och lökväxter växa tillsammans i en bland-och flerskiktsplantering, lite mer som naturen själv. Likadant gör Lia Starälv i Solkulla matskog. Träd, buskar och perenna grönsaker samsas i samma planteringar. Här växer fruktträd, bärbuskar, valnöt och hassel och som markskikt många olika sorters ätbara perenner.

Dagen börjar med besök i en liten men charmig butik i centrala Enköping, Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, här tar Lena och Elisabet emot.  Detta besök kan om så önskas kombineras med kaffe och kaka på stående fot.

Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk

Guidad tur i Enköpings parker. Guiden Elisabet berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare skapade det som har kommit att bli Enköpings stora turistattraktion. Turen går genom några av de många parkerna och guiden berättar om växter och design men också om “enköpingskonceptet” som innebär att man på ett hållbart sätt arbetar med marktäckande perenner i stora ytor och anlägger “bland-och flerskiktsplanteringar” som innehåller både träd, buskar, perenner och lökväxter i samma plantering. Turen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är en världskändis i trädgårdssammanhang och känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner.

Drömparken
Drömparken i augusti, med höga blommande perenner.

Färden går vidare ut i Fjärdhundraland mot Kulla och Solkulla matskog. Där tar Lia Starälv emot och serverar lunch bestående av vegetarisk gryta baserad på rotfrukter och perenna grönsaker från närområdet och Solkulla, till det serveras skogsträdgårdssallad och bröd från Sussies Gårdsbageri. Kaffe/te på maten. Maten tillagas och serveras utomhus. Vid dåligt väder finns möjlighet att äta inomhus.

Efter lunchen följer visning av matskogen, Lia berättar om sin matskog och hur hon arbetar med den. Hon delar med sig av sina erfarenheter och rika kunskaper på ett mycket inspirerande sätt och du får lära dig hur mycket som helst om matskogsodling och om alla dessa växter som går att använda som mat.

Solkulla matskog

Lia har tidigare under 9 år drivit Café Samt i Enköping, en ekologisk restaurang med inriktning på växtbaserad mat. Lia är uppvuxen i en biodynamisk handelsträdgård i Sörmland. Hon brinner för att odla och laga hälsosam mat och arrangerar kurser i odling, skörd, hälsa och matlagning för enskilda och små grupper.

Solkulla matskog är en skogsträdgård i etableringsfasen, inriktningen är att inspirera mindre gårdar och privatpersoner att avsätta en liten del av sin tomt till att odla matskog och perenna grönsaker. De perenna grönsakerna ger en längre odlingssäsong och ger naturen hjälp med mångfalden som skapas. Här odlas även de grönsaker som används i kursverksamheten. Med denna form av odling tar man extra hänsyn till platsens förutsättningar och jobbar utifrån dem. Målet är att få balans i odlingen så att så lite skötsel som möjligt behövs. En skogsträdgård kan vara så mycket. Som alla trädgårdar blir den en del av livet och speglar just den som odlar, i det här fallet Lia Starälv.

Fakta:

  • Tidsåtgång: ca 7-8 timmar
  • WC- finns vid ankomst inne på Turistinformationen, i Drömparken, Solkulla matskog.
  • Antal 20-40 personer
  • Guidning i Enköpings parker – promenad i lugn takt på 1-1.5 kilometer, Hela sträckan är tillgänglighetsanpassad. Högtalare används
  • Lunch – vegetarisk gryta, med sallad och bröd från Sussies gårdsbageri, kaffe på maten.
  • Besök och guidning på Solkulla matskog.
  • Buss ingår ej.

Tillägg om så önskas:

  • Kaffe/te och smörgås / bulle på stående fot vid ankomst.
  • Eftermiddagskaffe med bulle/kaka.
  • Besök på Tuna Trädgård – handelsträdgård belägen inte långt från Solkulla. Tillägg i tid 30-60 minuter.

Tag kontakt för offert.

För mer information, offert eller bokning kontakta Elisabet Lind E-post: elisabet@pepparrotsstaden.se eller telefon 070-831 03 81

Medlem i Fjärdhundraland

Leave a Reply