You are currently viewing Dagsutflykt – Enköpings stad, parker och Dr Westerlund

Dagsutflykt – Enköpings stad, parker och Dr Westerlund

Grönskande parker, spännande historia, besök hemma hos den berömde Doktor Westerlund. Lunch på fransk restaurang och fika i doktorns trädgård.

Start klockan 11.00 på Kaplanen. De båda guiderna Elisabet och Eva tar dig med på en spännande, informativ och lustfylld promenad i de centrala delarna av Enköping. Berättelsen om Enköpings berömda parker och stadens långa, spännande historia varvas. Promenaden går genom de äldre delarna där stan växte fram under tidig medeltid, Eva berättar om hur människor levde här från medeltid och framåt. Under de arkeologiska utgrävningarna som gjorts under 2010-talet framkom helt nya fakta som innebär att stadens historia delvis måste skrivas om. Eva berättar om hur staden utvecklades på grund av handel, klosterverksamhet, pepparrotsodling och hur Enköping sattes på kartan på grund av en skiftnyckel.

Enköpings museum – det gamla rådhuset

Elisabet berättar historien om hur en innovativ stadsträdgårdsmästare kom till stan, startade och drev igenom den omdaning som idag har blivit Enköpings stora turistattraktion. Hon berättar om hur perenner, buskar, träd och lökväxter kombineras för att skapa olika rum och miljöer. Om hur perenna växter används i stora ytor överallt i staden, i parker, i rondeller, i refuger, längs gator och på torg. Promenaden går genom någon av de mindre fickparkerna insprängda i stadsmiljön och till någon av de större parkerna. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf, känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner. Hans mest kända verk förutom Drömparken i Enköping är, The Millenium Park i Chicago, The Battery Park och The High Line Park i New York.

Drömparken

13.00 Mitt i Enköping finns ett stycke Frankrike! Det är i form av en fantastisk liten genuin restaurang, det är där du äter din lunch.  Britt-Marie och Johan som driver restaurangen har tidigare drivit restaurang i Frankrike, här serveras fransk mat tillagad från grunden. Du ser själv ser hur kocken jobbar i köket.  Här väljer du från dagens rätt-menyn och sitter endera inne i restaurangen i härlig ombonad miljö eller vid vackert väder ute på gatuserveringen. Röd-och vitrutiga dukar och servering vid borden är det som gäller här. Mot en extra avgift kan du beställa in ett glas franskt vin till maten. Bon apetit!

Bistro Bombance

14.00 Nu disponerar du din egen tid! Du kan välja på att flanera runt i de vackra gröna miljöerna runt Enköpingsån eller fortsätta på stan för en liten shoppingrunda.

Runt Stora torget och på gatorna runt omkring finns många fina små butiker. Det finns gott om tid för att flanera runt och besöka några utav dem. För allt i världen, missa inte Fröken Röd, Karin Sömmare, Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk, Delikatessbutiken SMAK, Gestbloms bokhandel och Fabian Flinks Brödbod.

Väljer du att upptäcka mer av parkerna rekommenderar vi en tur ut på Åpromenaden längs med Enköpingsån. Där får du uppleva hur mycket park-och trädgård som helst! Längs med promenadstråket finns 18 stycken idéträdgårdar. Här finns bland andra Trädgårdsmästarutbildningens Tematrädgårdar, med nytt tema för varje år. Det ena året mer spektakulärt än det andra. Detta är något du inte får missa! Här flödar det av unga trädgårdsmästarstudenters kreativitet! Längs med Åpromenaden finns också mycket offentlig konst.

15.00 Guidning på Westerlundska gården. Välkomna till Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund och hans familj. I detta hus levde och verkade han från 1876 till sin död 1924. Enköpingsdoktorn var välkänd i hela landet och även på många andra håll i världen. Han hade patienter från Norge och Finland såväl som Ryssland, Tyskland och många andra länder. Man hörde ryktas om doktorn som botade det som andra gick bet på, mycket för att han var en särdeles god diagnostiker och människokännare.

16.00 Eftermiddagskaffe i doktorns trädgård.

Dr Westerlunds trädgård

Boka Dagsutflykt – Enköpings parker och Doktor Westerlund

Tid : onsdag 7 juli eller 4 augusti med start klockan 11.00 vid Kaplanen, Rådhusgatan 2, Enköping.

Pris: 695 kronor / person.

Tidsåtgång: cirka 6 timmar

  • Detta ingår:
  • Guidning i Enköpings stad och parker
  • Lunch
  • Inträde och guidning på Westerlundska gården
  • Eftermiddagskaffe
  • Information och material som hjälper dig tillrätta i stan.

Coronainformation

Vi följer restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Samlar inte fler personer än tillåtet, tillhandahåller handsprit och håller avstånd.

Stort tack till er som deltog på denna dagsutflykt under 2021! Turen fungerade väldigt bra med kombinationen guidningar, lunch och shopping. Våra gäster verkade vara helnöjda. Ingen mer dagsutflykt är planerad för 2021. Nya datum för 2022 kommer så småningom!

/ Elisabet Lind

Boka direkt, ring eller maila. 070-831 03 81, elisabet@pepparrotsstaden.se

http://www.fjardhundraland

Leave a Reply